După cum reiese și din titlul articolului, vom vorbi despre cum se relgează corect farurile unui automobil.
Este important – și de aceea subliniem acest aspect – să reglăm corect farurile autovehiculului din două mari motive:
1. Eficiență: reglate necorespunzător, indiferent de tipul becurilor instalate, farurile își pierd din eficiență. Acestea ar trebui să lumineze carosabilul cu un câmp cât mai lat în fața mașinii și cât mai în profunzime (pentru a vedea obstacolele aflate la distanță).
2. Siguranță: dacă farurile autovehiculului sunt reglate necorespunzător, riscăm să-i orbim pe ceilalți participanți la trafic care ar putea astfel să nu mai reacționeze sau să reacționeze greșit în cazul apariției unui obstacol, lucru care îi pune în pericol pe ei, dar și pe noi.
Vă puteți regla farurile la un service auto, dar dacă nu există necesitatea reglării cu un aparat profesional, o puteți face și singuri, iar această parte vom încerca să o acoperim în acest articol.
*reglarea laterală a farurilor poate fi făcută doar de un specialist.
Reglarea farurilor:
Înainte de a începe reglarea propriu-zisă, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte:
- Rezervorul de carburant trebuie să fie plin;
- Mașina să nu fie încărcată, să nu existe bagaje sau pasageri în interiorul acesteia pe durata reglării;
Reglarea se face la o distanță de 7,5 metri de la lentila farului până la perete, folosind faza scurtă. Delimitarea superioară a luminii proiectate pe perete trebuie să se afle la 5 centimetri mai jos față de paralela orizontală trasată de la centrul proiectorului farului până la perete, exact ca în imaginea de mai jos:
E recomandat să faceți aceast reglaj după schimbarea becurilor sau, în cazul în care ați avut un accident, fie el și minor, în partea din față a mașinii, chiar dacă farurile nu au fost avariate.
Sperăm că informațiile din acest articol au fost utile și nu uitați, reglarea farurilor revine fiecărui șofer!
Pingback: Fără stres – schimbați-vă becurile în pereche | Carlightblog-RO