Carlightblog România
OSRAM

Despre becuri: ce reprezintă gradele Kelvin

15.
apr.
2016

Vom detalia în continuarea acestui articol care este diferența între o lumină rece și o lumină caldă și vom explica cum fiecare nuanță corespunde unei anumite unde de lumină.

Lumina rece sau caldă este dată de temperatura de culoare. Filamentul unui bec, atunci când se încălzește, își schimbă nuanța în funcție de temperatură. Acesta devine mai întâi roșu, apoi galben, apoi alb, iar la temperaturi foarte înalte capătă tente albăstrui.

temperatura culorii

Temperatura joasă a unui filament încins variază în jurul valorii de 1800 de grade Kelvin, lumina generată fiind de culoare portocalie, similară cu cea emisă de flacăra unei lumănări. Pe de altă parte, temperatura ridicată a unui filament (in jurul valorii de 15.000 de grade Kelvin) generează o lumină cu tentă albăstruie, la fel ca cea a cerului.

Mai jos puteți consulta un grafic în care sunt prezentate tentele de culoare a luminii în funcție de temperatura acesteia:

grade kelvin tip lumina

În cazul becurilor pentru mașină, este recomandată lumina rece, care nu obosește atât de tare ochiul uman. Cu o temperatură a becului de peste 4000 de grade Kelvin obțineți o lumină cu tentă albăstruie.

Consultați oferta partenerului nostru ASPAD pentru becuri cu lumină albă și albăstruie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.