Carlightblog România
OSRAM

Cum este distribuită lumina din faruri

12.
mai
2016

lumini

Unul dintre cele mai importante aspectele ale luminii este distribuirea acesteia.

Multe persoane cred că farurile produc un fel de con de lumină, dar în realitate lumina este ca o undă plană, ca un evantai. Dacă farurile ar emite lumina în forma unui con, multă din aceasta s-ar pierde. Ba chiar ar produce și efectul de orbire.

Faza scurtă nu iluminează drumul simetric sau uniform. La mașinile cu volan pe stânga, lumina din partea dreaptă este clar mai puternică, asta pentru a nu-i orbi pe șoferii care vin din sens opus. În Europa, distribuția luminii începe să crească în intensitate de la mijlocul mașinii spre dreapta. Crește cu 15 grade, să fim exacți. În America de Nord de exemplu, distribuția luminii este puțin diferită. Această schemă este numită fază scurtă asimetrică.

În cazul celor mai multe mașini, lumina continuă să crească în intensitate cu cât privim mai spre dreapta. Cea mai puternică lumină o oferă becurile Xenon sau LED. Lumina este proiectată în formă de Z întors, astfel încât aceasta să ajungă pe asfalt, dar să nu se răsfrângă în ochii celorlalți participanți la trafic.

Mașinile au avut doar două tipuri de lumini pentru o lungă perioadă de timp, faza scurtă și faza lungă. Totuși, exista o nevoie de lumină mai puternică pentru drumuri lungi (de exemplu: autostrăzi), astfel au apărut luminile cu distribuție adaptabilă, care sunt controlate de computerul de bord în funcție de viteza autoturismului. De asemenea aceste lumini au și un modul special pentru orașe, unde, la 50km/h, lumina nu trebuie sa bată departe, în schimb poate lumina foarte bine suprafața din fața mașinii.

Cele mai noi tehnologii de pe mașini au lumini fără efect de orbire, automate, fără unghiuri sau puncte fixe. Luminile funcționează la putere maximă, însa atunci când mașina detectează un alt autoturism, un biciclist sau un pieton, puterea farurilor este scăzută în acele zone pentru a nu-i orbi pe aceștia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.