Momentul în care se strică un bec de far al mașinii e pur și simplu enervant. Totuși, înlocuirea acestuia nu presupune mari eforturi. Motivul pentru care s-a stricat poate fi unul dintre următoarele:
Tip de becuri incorect:
Unele produse au nume similare. De exemplu, arhicunoscutele becuri H4 și mai puțin cunoscutele becuri HB4, care sunt destul de diferite. Cele din urmă au un socket diferit, un alt port și au doar un filament, pe când H4 au două. Pe scurt: dacă achiziționați un astfel de bec pentru a-l monta pe portul H4, acest lucru nu va fi posibil.
La fel și în cazul becurilor destinate pentru lămpile de semnalizare / frână / stopuri: P5W și W5W, care nu pot fi schimbate între ele. Deci numele trebuie să fie sută la sută corect.
Voltajul incorect:
Nu e neobișnuit, în special în cazul șoferilor de camion / tir să oprească de-a lungul drumului, să achiziționeze becuri de 24V din benzinării, fără a compara prea mult caracteristicile acestora. Asta se întâmplă în special în cazul celor care conduc un vehicul comercial / de firmă. În cazul autoturismelor însă, care sunt proiectate pentru 12V, becurile de 24V oferă o lumină extrem de slabă. Verificați caracteristicile produsului, acestea trebuie să se potrivească cu cele ale autoturismului.
Aceleași socluri, dar becuri diferite:
Din fericire sunt doar câteva becuri care au aceași bază, dar produc o cantitate de lumină diferită. Printre acestea se numără becurile W5W și W3W. Cifrele din denumirea becurilor se referă la cantitatea de lumină degajată. Un bec W5W într-un sistem proiectat pentru becuri W3W ar putea supraîncălzii sistemul, pe când un W3W într-un sistem proiectat pentru W5W nu va degaja destulă lumină.
Poziționarea incorectă:
Becurile pentru faruri intră în soclul într-o singură poziție. Asta în terorie, fiindcă printr-o apăsare mai fermă, becurile pot fi introduse și greșit. Iar luminile poziționate greșit pot fi deranjante pentru ceilalți participanți la trafic. Așadar nu folosiți forța, folosiți manualul de utilizare, becurile ar trebui sa intre ușor în soclul lor. Procedați la fel și când scoateți un bec vechi din soclu.
Marcă incorectă:
Există diferențe mari în calitate între becurile auto. Nu doar puterea corectă și numele corect – ca exemplu H7 – contează. OSRAM potrivește filamentul fiecărui bec cu halogen în sochet individual. Astfel, mai târziu, distribuția luminii va fi și ea corectă.
Manipularea incorectă:
Partea de sticlă a becurilor auto nu trebuie atinsă cu degetele. Transpirația și grăsimea de pe mâini împreună cu căldura – atunci când becul funcționează – pot deteriora sticla. În cazul în care e necesar să atingeți sticla becului, folosiți o cârpă sau un șervețel pentru a nu-l atinge direct cu mâna goală.
Vopsirea incorectă a becurilor:
Becurile vopsite neprofesional au devenit tot mai rare pe piață. Totuși, din când în când, mai apar pe piață becurile halogen cu „tentă albastră”. Odată montante, vopseaua arde destul de repede, iar apoi nu doar aspectul este afectat, ci și becul care rămâne de cele mai multe ori deteriorat. Există însă becuri de la diferite branduri, pictate profesional, cu vopsea rezistentă la căldură. De exemplu becurile Xenon D2S Cool Blue Intense nu vor suferi din cauza căldurii generate de acestea atunci când sunt puse în funcțiune.