Carlightblog România
OSRAM

Șofatul în întuneric: care vă sunt obiceiurile?

18.
iul.
2016

sofat-in-intuneric

E cumva reconfortant ca autoturismul să poată gândi în locul vostru. Reglează climatul din interior, controlează frânele și vă înștiințează cu privire la existența anumitor probleme tehnice. Din nefericire, acesta este motivul pentru care o parte dintre șoferi se deconectează complet și nu se deranjează nici măcar cu cele mai mici aspecte, care încă trebuie făcute manual la majoritatea mașinilor. Viratul, accelerarea și frânarea încă trebuie acționate de șoferi. În plus, ce se întâmplă dacă este întunerit afară? Aprindem farurile, nu? Desigur. Dar e evident că nu toți facem asta.

Chiar dacă autoturismele sunt echipate cu faza scurtă, unii dintre noi nici măcar nu se obosesc să o pornească când e întuneric afară. În aprilie 2012, colegul nostru Fritz Lorek a efectuat un studiu de trafic în Munich și a constatat că 19% dintre șoferi conduc fără faruri după ora 19:00. Chiar și seara târziu șofau pe întuneric. Oare de ce se întâmplă acest lucru? Deși în multe țări scandinave poziția (care nu este suficientă pentru a ilumina drumul), iar, în cele mai multe cazuri, chiar și faza scurtă, este conectată direct la igniție, mulți nemți preferă să conducă pe întuneric, mai ales pe timp de noapte.

Unul dintre motivele pentru care uităm să aprindem farurile este reprezentat, desigur, de lumina ambientală omniprezentă în zonele urbane. Iluminatul stradal, fațadele magazinelor, firmele luminoase și miriada de alte autoturisme transformă noaptea în zi în marile orașe. În timp ce în mediul rural nu puteți găsi nici măcar igniția fără o lanternă, în orașe este la fel de luminos ca ziua pe întuneric. Așa că aceia dintre noi care nu aprindem farurile imediat după pornirea autoturismului e ușor să uităm să o facem. Prezența bordului încă întunecat după câțiva metri ar trebui să ne dea un indiciu, să ne pună câteva semne de întrebare; dacă nu putem vedea vitezometrul, ceva nu e în regulă.

De îndată ce conducătorii auto îngrijorați de pe sensul opus încep să vă blițeze, ar trebui să vă prindeți că nu încearcă să vă avertizeze cu privire la posibile radare. Oare este ceva în neregulă cu mașina mea? Poate am uitat să aprind farurile? Acestea ar fi doar două întrebări pe care ar trebui să vi le puneți. În fine, nu vrem să vă ținem o prelegere, dar poate că unii dintre voi s-au gândit deja la toamnă? Funcționează farurile? Este totul în regulă în partea din spate, nu doar farurile de ceață spate, pe care uneori le ținem aprinse prea mult? Pur și simplu nu e suficient să păstrați farurile de zi aprinse. Desigur că acestea cresc vizibilitatea pe timpul nopții, având în vedere că este ceva aprins, dar la fel de bine ați putea să porniți luminile interioare, deși nu este o idee bună.

Care vă sunt obiceiurile cu privire la faza scurtă? Țineți și voi farurile aprinse pe timpul întregii zile, chiar și pe vreme bună sau vă numărați printre cei care uită să le stingă șis e trezesc cu bacteria descărcată dimineața?

În orice caz, sperăm să vei vedea lumina de la capătul tunelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.