Tehnologia de lumină auto a înregistrat progrese uriașe în ultimul deceniu. În același timp, farurile și corpurile de iluminat ale unuia sau aceluiași model cel mai des vin în variante diferite, la prețuri variate. Un motiv suficient pentru a clarifica exact care e lumina potrivită în funcție de context. Producătorii de mașini adesea fac economii la capitolul de bază, motiv pentru care halogenul continuă să domine. Aruncă pe piață concepte de marketing atractive, rareori lipsește cuvântul „dinamic”. Să afli ce se ascunde în spatele acestui cuvânt e o provocare pentru cumpărătorii de mașini noi. Dar întrebarea de bază e la fel de simplă ca în cazul cumpărării de produse alimentare: ce-ai zice de puțin mai mult?
Pentru aceia care își doresc să folosească noile autovehicule aproape exclusiv în orașe, farurile de bază sunt, în general, suficiente. Farurile cu halogen nu sunt sub nicio formă depășite, oferă lumină adecvată pentru viteza de pe drumurile din oraș, care sunt în cea mai mare parte luminate. Aceia care își folosesc mașina peste tot și, în consecință, optează pentru o tehnologie mai puternică la un preț mai ridicat, aleg becurile auto cu LED. Pentru modele construite acum ceva vreme, soluția de upgrade o constituie farurile xenon. Ele pot fi folosite fără probleme, deoarece oferă lumină puternică, care poate fi chiar superioară becurilor LED, în unele cazuri.
Funcțiile suplimentare pe care plătiți în plus sunt mai importante decât diferența dintre tipurile de tehnologie folosite. Fascicolul anti efect de orbire este elementul cheie aici, oferit deopotrivă de ambele tehnologii, fără a purta același nume. De aceea, asigurați-vă că întrebați dealer-ul în legătură cu asta. Marele avantaj al fascicolului e că emite în permanență același nivel maxim de lumină, fără a deranja pe cineva. Acest detaliu e cel pentru care merită să plătiți peste ceea ce deja plătiți pentru becurile auto LED sau xenon. Din păcate, însă, fascicolul nu e disponibil peste tot, din cauza unor reglementări sau limitări legale. Distribuția adaptivă a luminii în orașe, pe drumurile rurale sau pe autostradă e inferioară, dar tehnologia aceasta e, din fericire, tot mai des recomandată șoferilor și instructorilor auto.
Partea
Pingback: Sfat de achiziție: lumina pentru o mașină nouă. (Partea 2) | Carlightblog-RO