Carlightblog România
OSRAM

Dragostea fumurie și dragostea de lumină

06.
feb.
2017

Becurile și farurile sunt, indiscutabil, componente importante. Dar pentru o bună vizibilitate aveți nevoie și de un parbriz perfect. Toate aceste elemente vă asigură o vedere fără restricții a drumului.

Desigur că suntem fericiți dacă inginerii OSRAM reușesc încă o dată să obțină un procent mai ridicat al nivelului luminii lămpilor cu halogen sau xenon. Și bineînțeles că e o plăcere dacă sunt introduse tehnologii moderne de iluminat în vehicule de clase mai mici. Dar nici cea mai bună lumină nu-l va ajuta pe șofer să vadă suficient. Aici, parbrizul joacă un rol crucial. Modelele mai vechi, în special cele fumurii, rețin o mare parte din lumină. Până la 15%, seara. Parbrizurile chiar și doar ușor fumurii nu rezolvă această problemă.

Lucrurile sunt mult mai evidente pe drumuri pline de tunele și, pe timpul zilei, dacă șoferii poartă ochelari de soare. Diferența e că, în astfel de cazuri, gemurile fumurii sunt cu adevărat importante, blocând razele ultraviolete (UV).

Un număr de producători auto oferă acum parbrize care reduc nivelul luminii UV și radiațiilor termice în infraroșu, fără ca acestea să fie fumurii. Un astfel de parbriz trebuie să fie prima opțiune când vine vorba de vizibilitate perfectă. Din păcate, acest beneficiu poate însemna costuri suplimentare.

Prețul sticlei joacă de asemenea un rol neplăcut în timp. În câțiva ani, suprafața oricărui parbriz se deteriorează – uneori mai mult, alteori mai puțin. Vor apărea mici cratere, de exemplu, de dimensiuni reduse, câteva zecimi de milimetru, rezultate din impactul dintre parbriz și nisip sau pietriș. Dar chiar și acestea pot crea reflecții neplăcute pe timp de noapte sau ploaie. Zgârieturile rezultate din răzuirea gheții sau din cauza unor ștergătoare defecte sunt chiar mai problematice. Ele îngreunează vizibilitatea nu doar pe timpul nopții. La un moment dat, va trebui înlocuit. Pe de altă parte, testerii vă vor spune adesea dacă puteți face ceva pentru a îmbunătății vizibilitatea la volan. Cum ar fi curățarea mizeriei acumulate în interiorul parbrizului. După asta, veți sesiza că drumul pare mult mai luminos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.