Cea mai importantă întrebare când vine vorba de înlocuirea becurilor auto se referă la legalitatea lor. Acestea se pot folosi conform reglementărilor doar dacă poartă simbolul E – nimic mai simplu. Marele avantaj e că prezența acestuia e suficientă, nici o altă acțiune nu mai e necesară.
Industria becurilor auto este supusă multor reglementări. Partic, tot ce emite lumină are nevoie de autorizări specifice, iar acestea nu mai sunt emise doar de către autorități naționale. Când apare problema dacă ceva se conformează acestor condiții, doar autorizațiile interaționale care respectă cerințele Comisiei Economice pentru Europa (CEE) sunt valide în Europa și în multe alte țări. Această autoritate, în mod întâmplător, nu are legătură cu Uniunea Europeană, fiind o organizație aflată sub umbrela Națiunilor Unite, cu sediul în Geneva, deci în afara UE.
Dacă un bec auto, indiferent de specificul său, are aprobarea CEE, atunci acesta va fi însoțit de simbolul E și un număr într-un cerc. Cel mai important avantaj al acestui număr e că fiecare componentă care îl poartă se poate instala și folosi fără alte autorizări. Dar aveți grijă – trebuie, desigur, să faceți o distincție între tipul de trafic (pe stânga sau pe dreapta), atunci când vine vorba de becuri auto. E de la sine înteles că farurile folosite în Europa continentală nu sunt neapărat folosibile în Marea Britanie.
Componenta nu trebuie să fie aprobată în țara în care urmează să fie folosită. Cei care sunteți interesați puteți verifica unde a fost primită aprobarea prin verificarea numărului din interiorul cercului alături de litera E. Cele mai comune sunt E1 (Germania), E2 (Franța), E3 (Italia), E4 (Olanda), E9 (Spania) și E13 (Luxemburg). E11, pentru Marea Britanie rămâne chiar și după Brexit. Reglementările CEE nu se aplică de obicei în UE. Lista de țări membre include Japonia (E43), Australia (E45) și Korea de Sud (E51), între altele. Numărul nu indică nimic cu privire la calitatea compenentei sau standardele după care a fost primită aprobarea. De exemplu, companiile germane adesea își omologhează produsele în Luxemburg (E13), deoarece procesul de aprobare e mai rapid acolo.
Noile actualizări LEDriving Xenarc de la Osram, pentru Golf VI poartă simbolul E4, ceea ce înseamnă că aprobarea a fost primită în Olanda, dar sunt valabile și în celelalte țări, fără restricții, cât timp se adresează traficului pe partea dreaptă. Dacă aceste componente sunt instalate, conectate și ajustate conform instrucțiunilor, nu mai e nevoie de nici un efort pentru a le folosi.
Sub o formă sau alta, procesele de reglementare și aprobare CEE sunt puternic ancorate în legislații naționale. Din păcate, unii polițiști nu par să știe asta. Deși se întâmplă rar, aceștia întreabă: unde scrie așa ceva? Cel mai des răspunsul se află la Comisia Economică pentru Europa.