Portbagajul este plin, anvelopele sunt umflate și toată lumea e înăuntru, gata să pornească la drum. Mai trebuie bifat un singur lucru: luminile. Multe destinații de vacanță solicită utilizarea luminilor de zi (DLR) și a becurilor de schimb.
Nu e doar perioada concediilor, ci și a unei liste lungi de reglementări legate de utilizarea luminilor auto în diferite țări. Am putea publica o astfel de listă și să îți precizăm potențialele sancțiuni existente. Cei care cred că informându-se cu privire la toate aceste aspecte îi va face să aștepte și mai mult concediul pot găsi toate detaliile necesare pe site-urile cluburilor automobilistice. Majoritatea șoferilor sunt însă plictisiți de ele, așa că noi vă vom oferi două sfaturi simple legate de cum puteți să evitați problemele cu farurile și utilizarea lor în străinătate.
În primul rând: țineți farurile aprinse tot timpul. Nicio țară civilizată nu interzice șofatul cu farurile aprinse în timpul zilei. În al doilea rând: să aveți întotdeauna becuri de schimb la voi. Osram oferă o selecție variată de sortimente.
Cei care aveți o mașină echipată standard cu lumini de zi puteți ignora primul punct. Dar ce pot face șoferii modelelor mai vechi, mai ales dacă se îngrijorează că ar putea uita să aprindă și să stingă manual farurile? Avem câteva sfaturi utile și în acest caz. Acestea variază de la cele mai simple soluții gratuite, cum ar fi lipirea un post-it pe bordul mașinii, la montarea de lumini de zi, cum ar fi cele din gama Osram.

Luminile de zi sunt obligatorii în majoritatea destinațiilor de vacanță.
Există și remedii tehnice. “Tunarea” mașinii astel încât să incorporeze circuite de lumini pentru țările unde luminile de zi sunt obligatorii este o soluție foarte elegantă. În aceste țări producătorii auto furnizează vehiculelor lumini automate, care leagă faza scurtă de igniție. Circuitul poate fi ulterior modificat sau chiar modernizat. În funcție de tipul de mașină, uneori e suficientă o simplă modificare de software, care poate fi făcută la un service auto. Alte mașini au nevoie de un nou comutator, iar în alte cazuri cablurile trebuie reconectate. Releele adiționale sunt și ele o opțiune. Service-urile auto ar trebui să știe ce să facă.
Unii șoferi vor cu tot dinadinsul să decidă singuri când să șofeze cu luminile aprinse. Pentru ei, montarea unei lumini de atenționare este o variantă demnă de luat în calcul, dar ar preveni doar uitarea luminilor aprinse după oprirea motorului și, implicit, descărcarea bateriei. Deci, nu e tocmai cea mai bună opțiune pentru șofatul în țările în care luminile de zi sunt obligatorii.
Dar de ce există astfel de reglementări? Experții în siguranța traficului sunt convinși să luminile de zi reduc semnificativ numărul de accidente, răniți și decese. Există chiar și dovezi statistice cu privire la acest lucru. În Danemarca, de exemplu, numărul de accidente rezultate în urma virării la stânga au scăzut cu 30% după ce utilizarea luminilor de zi a devenit obligatorie.