Sistemul de iluminat auto înseamnă mai mult decât lămpi premium, faruri bune și tehnologie de top. Există mulți alți factori care îi influențează calitatea.
Ai investit sume însemnate într-un kit de coborâre a bolidului tău din Bavaria, dar primul drum pe timp de noapte cu noul șasiu sport nu e tocmai cum te așteptai. Farurile nu par să funcționeze cum ar trebui. De fapt, șoferul sportiv amator din tine nu vede mare lucru.
Bucuria de a conduce poate reveni încă de la următorul drum. Trebuie doar să îți reajustezi farurile, lucru foarte simplu de făcut. Orice modificare a șasiului influențează alinierea și raza lor de bătaie, chiar dacă schimbările sunt minore.
Totul începe în momentul în care înlocuiești sistemul de amortizare, acțiune ce face ca mașina să fie cu câțiva milimetri mai înaltă sau mai joasă. Efectele sunt deseori destul de mari, mai ales dacă se schimbă doar sistemul de amortizare de pe una din osii. Sunt deosebit de frapante dacă, de exemplu, osia din față este mai joasă ca cea din spate, pentru a conferi un aspect chic, tip pană, autoturismului. Fiecare mic unghi modificat afectează felul în care bate lumina la o distanță de 50 de metri sau mai mare.
Anvelopele care au fost tunate considerabil – de obicei pentru a le face mai late – schimbă poziția farurilor, așa că trebuie reajustate. Până și presiunea anvelopelor, dacă deviază de la valorile normale, afectează farurile, motiv pentru care mecanicii profesioniști vor verifica presiunea din roti înainte de a face orice modificare.
Toți șoferii ar trebui să fie conștienți de faptul că nivelul de încărcare al mașinii afectează raza de bătaie a farurilor. Un aspect adesea ignorat este cel legat de combustibil, care contează și el. Mai ales în rezervoarele de mari dimensiuni, cantitatea de combustibil existent poate avea un efect uriaș. Mecanicii conștiincioși se vor asigura că rezervorul este cel puțin pe trei sferturi plin înainte de a face orice ajustare a farurilor.
Ai fost atent la toate aspectele de mai sus, dar lumina tot nu bate cum ar trebui? Atunci ai putea întâmpina una din cele mai frecvente cauze ale performanței scăzute a farurilor. Generatoarele vechi sau bateriile uzate au o tensiune de operare mai scăzută, dar căderile de tensiune în circuite și cabluri sunt și mai des întâlnite. În toate cazurile, tensiunea transmisă spre faruri este sub cea optimă, de 13.5 – 13.8 volți.
Identificarea cauzei necesită expertiză, dar merită făcută. Rezolvarea tuturor acestor probleme poate duce la o îmbunătățire semnificativă a experienței tale la volan – mai ales când sunt montate noile faruri ultra-performante Osram Night Breaker. Pentru ca ele să funcționeze la capacitate maximă au nevoie de o tensiune de operare optimă.