Mulți oameni folosesc mașina zilnic. Mai demult erau supranumiți “comis-voiajori” sau “agenți de vânzări”, iar acum sunt numiți “agenți de teren” sau “agenți vânzări directe”. Mai sunt și cei care își doresc sau sunt nevoiți să meargă la serviciu cu mașina deoarece devine tot mai complicat să locuiești într-un oraș mare.
Folosind mașina zilnic ajung să parcurgă și 1.000 km pe luna. Deci, care sunt cele mai bune mașini când conduci atât de mult? Pe lângă criterii precum economia de combustibil, costurile reduse de întreținere și confortul mașinii, luminile auto devin din ce în ce mai importante, în special pentru șoferii care conduc adesea pe timp de noapte. Motivul e simplu: o vizibilitate sporită îți asigură o călătorie relaxată. Și nu doar în cazul mașinilor noi. Astăzi ne vom îndrepta atenția către farurile din dotarea inițială a celebrului model T al celor de la Mercedes. Mai exact, modelul T Mercedes-Benz W124.
E greu să-ți imaginezi cum ar fi șoselele fără seria W124 de la Mercedes. Între 1984 și 1997 au fost fabricate peste 2,3 milioane de astfel de autoturisme în varianta sedan, break, coupé sau decapotabilă. Pentru mulți nemți, și nu doar pentru cei trecuți de o anumită vârstă, încă reprezintă “taxiul”. Începând cu 1993 a fost numit “E-Class”; și chiar dacă firma este cunoscută pentru oferta mare de dotări opționale, există o dotare obligatorie pe care toate modelele au avut-o: faruri cu becuri H4 și proiectoare de ceață cu becuri H3. Când ceața era prezentă în primele ore ale dimineților reci de iarnă ingreunând șofatul pe întuneric, șoferii W124 erau recunoscători inginerilor care le dotaseră mașinile cu faruri atât de bune.
Dacă încă ești posesorul unui astfel de autovehicul, felicitări! Fanii acestor mașini sunt numeroși, în continuă creștere, motiv pentru care încă este profitabil pentru furnizorii de consumabile auto să producă piese de schimb de calitate. În prezent, poți achiziționa un far nou pentru mai puțin de 100 de euro, iar sistemul optic individual costă doar jumătate din aceasta sumă. Dacă îți echipezi mașina cu becurile H4 și H3 de la OSRAM vei avea vizibilitate mai bună pe șosea decât majoritatea celorlalți șoferi.
Noaptea, până și efectul luminilor de bord este spectaculos. Tabloul de bord este iluminat într-o nuanță alb-gălbuie, discretă, care nu orbește. Ceasurile de bord, cu cele mai importante informații, sunt poziționate chiar în fața ta, iar comenzile pentru sistemele de ventilație și de încălzire se găsesc pe consola centrală. În funcție de dotări, mai pot exista câteva funcții, toate accesibile din confortabilul scaun al șoferului.
E-Class-urile fac parte dintr-o listă destul de scurtă de autovehicule de cursă lungă, fapt reflectat si în statisticile referitoare la mașini second-hand. Aproape 7% dintre autoturismele second-hand de pe piață au mai mult de 300.000 de km pe bord. Volvo, BMW și câțiva candidați surpriză au și ei câte ceva de zis la acest capitol, dar despre acest subiect vom vorbi altă dată.
Pentru moment, echipa OSRAM abia așteaptă să conducă spre casă pe întuneric și prin ceață. De ce? Pentru că mașinile noastre sunt dotate cu lumini performante, care transformă noaptea în zi.