Carlightblog România
OSRAM

Cât de mult vezi cu ochii

20.
dec.
2017

Șoferii nu au niciodată suficientă lumină. Nici vizibilitate. Intre cele doua exista o stransa legatura. Dar sunt multi factori care trebuie luati in calcul pentru ca o lumina buna sa creeze o vizibilitatea buna.

Lumina, în sine, este invizibilă. Îi poți observa efectele doar după ce intra in contact cu anumite suprafete. Când vine vorba despre luminile auto, suprafetele sunt reprezentate în principal de șosea și de împrejurimile ei. Așa că soseua joacă un rol esențial. Noi toti stim cât de orbitoare este lumina când șofezi pe drumuri acoperite de zăpadă. În condiții meteorologice normale, marcajele rutiere, longitudinale, transversale sau de alt tip, ghidează șoferii pe timp de noapte. Indicatoarele și semnele de circulație devin mult mai vizibile datorită peliculei reflectorizante. Toate cele mentionate reflectă lumina.

Pentru ca șoferii să poată beneficia de o vizibilitate bună, lumina trebuie să treacă cu usurinta prin parbriz. În ziua de azi există parbrize care blochează doar pătrunderea radiațiilor infraroșii, dar care lasă lumina să treaca. Ele sunt prima alegere pentru șofatul pe timp de noapte.

Folia fumurie, care afectează vizibilitatea chiar și pe timpul zilei, nu este deloc potrivită, motiv pentru care este și interzisă. “Decorarea” geamurilor laterale frontale cu folie fumurie este și ea interzisă de lege. Chiar și pe geamurile din spate, folia fumurie îți va limita vizibilitatea când te uiți peste umăr sau te întorci, spre exemplu, la mersul în marșarier. În plus, dacă nici oglinda retrovizoare sau cele laterale nu sunt curate, o buna vizibiltate in spatele mașinii va deveni o adevărată provocare.

Foliile sunt unul dintre elementele care limiteaza vizibilitatea șoferilor. La fel sunt și stickerele. E drept, unele țări adoră vinietele. Nimeni nu poate scăpa de aceste “podoabe”. Dar ce faci cu o duzină de viniete de mult expirate? Sau cu stickerul referitor la verificarea tehnica a luminilor din 2010? Sau cu mândra dovadă a apartenenței la un club auto? Dacă ai câteva, cu siguranță, îți vor obstrucționa vizibilitatea. Poliția elvețiană ia foarte în serios acest aspect și sancționează pe oricine întrece măsura. Nu se aplică și în cazul propriilor stickere auto, desigur. Oricum, în Elveția, nici măcar GPS-ul nu trebuie să-ți restricționeze vizibilitatea.

Alți factori de luat în calcul pentru a te bucura de o vizbilitate optimă sunt prezența unor ștergătoare auto și a unui sistem de spălare a parbrizului complet funcționale, cu antigel și aditivi adăugați în apă, a căror importanță este adesea subestimată.

Și totuși, nu lipsește ceva? A, da, proprii ochi. Performanța lor net superioară față de cea a camerelor de filmat nu trebuie să fie diminuată de ochelari nepotriviți pentru șofat. Din nou, aceasta se aplică în cazul în care sunt excesiv de fumurii. Un strat anti-reflectorizant bun și un câmp larg de vizibilitate au un rol la fel de important. Producatorii de optica medicala va pun la dispozitie lentile proiectate special pentru șofat.

A mai rămas un singur aspect de rezolvat în această examinare holistică a vizibilității: sistemul de iluminat. Dar despre el avem destule articole publicate pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.