Carlightblog România
OSRAM

Cu becurile cum rămâne?

20.
dec.
2017

Comercianții de mașini second-hand adoră să ofere informații care să-ți ia ochii în anunțurile publicitare. Detaliile legate de luminile autoturismului sunt puține și disparate. Am adunat câteva sfaturi despre cum poți tu, cumpărătorul, să-ți faci o idee despre calitatea lor.

Lista e de obicei lungă. Mașina pusă la vânzare are … – după care afli informații despre dotări care nu mai sunt de mult considerate de ultimă generație, cum ar fi ABS-ul sau ESP-ul, sau despre dotări obisnuite, cum ar fi funcția de dezaburire a lunetei sau prezența airbag-urilor. Scaunele de piele și trapele sunt menționate întotdeauna. În anunțuri mai sunt mentionate jantele din aliaj, deși cele din oțel nu prea se mai întâlnesc. Adesea, comercianții lovesc drept la țintă cu aceste detalii deoarece majoritatea șoferilor pune accent mai mare pe aspectul mașinii decât pe, de exemplu, sistemele de asistență ale șoferului.

Cum rămâne cu becurile? Detaliul cel mai des menționat este prezența LED-urilor, chiar dacă e vorba doar de luminile de zi sau cele de frână. Dacă un potențial cumpărător vrea să afle mai multe despre luminile masinii, singura variantă e să solicite informații suplimentare de la vânzătorul mașinii.

Până și imaginile cu interiorul mașinii te ajută să îți faci o idee despre echipamentul de iluminat existent. Poate fi observat un întrerupător? Lipsește cumva butonul de reglare a farurilor? Mai apoi, o mașină care respectă reglementările europene ECE este, cel mai probabil, echipată cu faruri xenon sau LED. Luminile de ceață au și ele nevoie de un întrerupător. Uneori un întrerupător (tăiat) pentru luminile de viraj le indică prezența. Un astfel de detaliu este adesea necunoscut vanzatorilor profesioniști.

Dar de ce ar trebui să te gândești la niște fleacuri, cum ar fi becurile unei mașini second-hand? Nu sunt culorile și scaunele de piele mai importante? Ei bine, așa e, dacă vorbim despre mobilierul din sufragerie, dar acela nu trebuie să conducă prin beznă. Apropo, nu contează doar tehnologia folosită, adică dacă sunt becuri halogen, xenon sau LED, ci și distribuția luminii, luminile de viraj sau chiar cele mai moderne soluții existente, cum ar fi existența unei faze lungi care să nu te orbească. Pentru șoferii interesați de siguranța lor, luminile conteaza mai mult decât jantele mai mari cu un inch.

E important să verifici starea sistemului de iluminat la cumpărarea unei mașini second-hand. Merge funcția de reglare a farurilor sau alte funcții adiacente? Cel mai bine e să faci un test-drive pe timp de noapte sau, dacă nu, cu luminile la maximum pe timp de zi. Dacă apare vreo eroare, atunci ar trebui să obții cel puțin un discount. Dacă mașina are becuri xenon, e bine să te uiți la culoarea luminii sau să întrebi dacă au fost vreodată înlocuite. Becurile cu xenon își pierd intensitatea cu până la 50% în timp. O lumină rozalie sau rosiatica e un semn care nu trebuie ignorat. Dacă vrei să schimbi becurile cu unele de top, cum ar fi seria Xenarc de la OSRAM, ai nevoie de aproximativ 200 – 300 de Euro sau dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.