Carlightblog România
OSRAM

ÎNCĂ O VICTIMĂ A PRAFULUI

22.
feb.
2018

Este coşmarul fiecărui şofer care trebuie să remorcheze o altă maşină, urgent, noaptea. Ataşezi sistemul de remorcare, arunci frânghia, conectezi mufa şi verifici luminile – şi nimic, absolut niciuna dintre lumini nu se aprinde în spate.

Încerci să mişti puţin mufa, deconectezi şi conectezi totul din nou, aplici spray de curăţare contacte. Nimic. Toate luminile din partea din spate a maşinii rămân stinse. Nu pot conduce în acest fel, fără lumini de frână sau semnalizare, nici chiar atunci când e lumina afară, nici chiar pentru o distanţă scurta. Aşa că, bolborosind doar pentru mine, detaşez din nou ansamblul urias inchiriat – nu pe bani puţini – pornesc spre cel mai apropiat service şi îi întreb dacă pot verifica repede care ar fi problema. Spun că pot. Dar trebuie să îi ajut…

OK… soclul este înșurubat pe un suport metalic și este strâmb. Cineva pare să fi avut o întâlnire cu o piatră la parcarea cu spatele. După ce slăbesc şuruburile, capacul de plastic se desface în trei bucăţi, lăsând  sa se vada un ghem incurcat de cabluri ruginite pe o placă purtătoare la fel de ruginită și îndoită. Garniturile de cauciuc nu mai exista. Wow…din fericire, nu e ceva foarte complicat, aşa că extrag toate capetele şi tai cei 3 centimetri corodaţi, ca să scot la iveală cuprul. Urmărind şablonul soclului vechi, introduc firele în mufele corespunzătoare, în funcţie de codul de culori  şi pun totul înapoi, la loc. O garnitura noua, putin lubrifiant anticoroziv si arata ca nou. Mecanicul iese cu un multimetru, îl conectează și confirmă că toate contactele sunt în stare perfecta de funcționare. Totul a durat aproximativ o oră și costă la fel de mult ca o pizza și o sticlă de vin roșu. Dar cât de stresant a fost? Aș fi putut evita situaţia aceasta?

Da, aş fi putut. Dacă, din cand in cand, arunci o privire sub maşină poţi preveni probleme serioase. Vei vedea dacă placa suport a soclului este îndoită, poţi curăța orice murdărie și poţi aplica un spray pe baza de ulei. Din nefericire, cunosc mulți oameni care nu fac asta și, apoi, nici măcar nu încearcă să rezolve problema, ci pur și simplu pornesc la drum cu remorca. Nimeni nu va observa oricum, nu-i așa? Nu, nu. Pe măsură ce conduc spre casă pe ploaie şi întuneric pe autostrada A7 cu remorca şi cu o maşină veche încărcată pe platformă, mă bucur din ce în ce mai mult ca totul este luminat corespunzător. Dacă, în ciuda unui soclu complet funcțional, lămpile de pe remorcă sunt stricate, ştii de unde să iei altele noi. Deci – coboară, apleacă-te și aruncă o privire sub mașină. Cu siguranţă va exista si o călătorie următoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.