Carlightblog România
OSRAM

Luminile de colț sunt excelente – chiar și împotriva orbirii

13.
iun.
2018

Pentru a fi clari de la bun început, vorbim despre luminile dinamice de colț. Cu alte cuvinte, o tehnologie în care farurile umează mișcarea de direcție. Sunt ușor de confundat cu luminile de colț statice, care oferă puțină lumină la intersecții și opriri. Gama lor este limitată, deoarece acum sunt, aproape toate, integrate exclusiv în luminile de ceață.

lumini de colt

Luminile de colț autentice au o gamă mult mai mare –  în majoritatea sistemelor, atât faza scurtă cât și faza lungă. Acest lucru este deosebit de eficient în curbele strânse, mai ales pe drumuri de țară și autostrăzi – și din nou, curbele la dreapta. De ce? Ei bine, dacă drumul duce spre dreapta, farurile convenționale, acelea fără lumini de colț – orbesc participanții la trafic din sens opus. Acest lucru se datorează fasciculului de întâlnire asimetric, care iluminează mai mult partea dreaptă a drumului. Pentru circulația pe stânga este invers, desigur, și atunci există o problemă de orbire pentru curbele la stânga. Deci, pentru circulația pe dreapta, de exemplu, această parte mai puternică a distribuției de lumină se deplasează spre mijlocul drumului sau chiar spre stânga – spre traficul care se apropie. Nu este cazul luminilor dinamice de colț. Acestea urmăresc, cel puțin parțial, cursul drumului și iluminează curba așa cum o fac atunci când conduci drept.

Rotire doar în întuneric

Cel puțin în cazul în care curba nu este prea stânsă – deoarece farurile pot să urmeze mișcarea de direcție de până la 15 grade. Acest unghi este ideal pentru razele curbei pe drumurile de țară. Din mai multe motive, reglementările nu permit mișcări de rotire majore. Mișcările volanului ar crea efecte iritante de la lumini. Sau lumina ar putea să dispară, dintr-o dată, complet din câmpul vizual al șoferului, dacă, de exemplu, sunt necesare corecții majore pe drumurile cu gheață.

Există și alte restricții motivate logic. De exemplu, farurile nu se mișcă atunci când autovehiculul staționează. De asemenea, trebuie să se întoarcă în poziția inițială dacă mașina se oprește cu roțile întoarse. Ambele aspecte împiedică lumina să strălucească accidental spre participanții la trafic din sens opus.

Fără să fie obligatorii, cele mai dinamice sisteme de iluminare de colț sunt controlate în așa fel încât farurile să se miște numai în întuneric. La urma urmei, dacă utilizați farurile principale ca lumini de zi, nu aveți nevoie de lumini de colț. Un senzor de lumină asigură faptul că luminile nu se rotesc, reducând uzura mencanismului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.