Carlightblog România
OSRAM

Gata de drum?

20.
sept.
2018

Faza scurtă este asimetrică. Partea dvs. de drum și bordura primesc mai multă lumină decât participanții la trafic din sens opus. Acest lucru oferă o rază de iluminat cât mai mare posibil și, în același timp, previne orbirea șoferilor care vin din sens opus. Întreaga chestiune creează însă o mare confuzie, dacă mașina trebuie să treacă pe cealaltă parte a drumului. Cu alte cuvinte, dacă un vehicul proiectat pentru circulația pe dreapta este condus într-o țară cu trafic pe stânga – sau vice versa. În Europa, sunt exclusiv insulele, unde mașinile circulă pe partea stângă a drumului. Bineînțeles, acestea includ Marea Britanie, Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Este mai puțin cunoscut faptul că Malta și Cipru au de asemenea trafic pe partea stângă. În ultimul caz, este neobișnuit ca partea nordică a insulei, ocupată de turci, spre deosebire de Turcia, să nu conducă pe partea dreaptă a drumului. Gibraltar este unic. Deși este un teritoriu britanic, se conduce pe partea dreaptă – la fel ca în Spania. Dar deviez.

De departe, cel mai frecvent se conduce pe cealaltă parte a drumului în cazul unei excursii in insulele britanice sau al unei excursii a britanicilor si a irlandezilor pe continent. Faza scurtă a farurilor trebuie să fie pregătită intr-un astfel de caz. Pentru faza lungă nu contează. În primul rând, nu poate fi pornită decât dacă nu va orbi pe nimeni. Și în al doilea rând, este întotdeauna simetrică. Apropo, este similar in cazul luminilor de ceață.

Una dintre cele trei soluții va fi de ajutor

În funcție de mașină și de tipul de bază al farului, se poate aplica una dintre cele trei metode de transformare a luminilor pentru condusul pe cealaltă parte a drumului. Care dintre ele este, poate fi găsit în manual. Nu există nici un sfat universal despre ce să faceți, cu excepția citirii manualului. Sau să consultați service-ul.

Iată cele trei soluții posibile:

  1. Nu faceti absolut nimic. Există câteva faruri care emit faza scurtă într-o caracteristică Z și nu orbesc traficul de pe partea „greșită” a drumului – cel puțin nu foarte mult. Când vine vorba de traficul pe dreapta, ar trebui să-l numiți „Z invers”; acesta arată ca un Z real doar în traficul pe stânga. Sună complicat, și este dintr-un singur motiv: în nici un caz, toate mașinile cu această caracteristică de lumină sunt scutite de acțiunea de remediere. Și pentru aceasta aveți nevoie de manual sau de un service.
  2. Soluția turistică. Există un maner sau un braț pe far care face ca luminile să fie potrivite pentru cealaltă parte a drumului. La unele mașini, foarte noi, aceasta funcționează chiar în setările electronice ale vehiculului. În cazul mașinilor pentru circulația pe partea dreaptă, soluțiile turistice sunt, în general, întâlnite numai în sistemele de proiecții, cu alte cuvinte, lentilele farurilor. În țările cu trafic pe partea stângă, multe faruri cu reflectoare vizibile oferă de asemenea o astfel de opțiune. În general, variază în funcție de ceea ce poate obține o soluție turistică. Adesea, numai porțiunea asimetrică a distribuției luminoase este pornită. Acest lucru face ca lumina sa aiba o calitate mult mai proastă. Soluțiile de înaltă calitate, cum ar fi cele instalate în mai multe faruri cu xenon, oferă o lumină asimetrică completă pentru cealaltă parte a drumului.
  3. Stickere adezive. Aceasta este metoda cea mai laborioasă. Din nefericire, este necesară pentru majoritatea farurilor cu halogen fără lentile. Părțile farului care emit fasciculul asimetric sunt acoperite cu un autocolant opac. Care sunt aceste părți? La farurile vechi cu difuzoare cu striații, este relativ simplu. Puteți identifica ușor partea pătrată asimetrică. Nu deveniți confuz. Se îndreaptă în direcția opusă! La farurile cu acoperire clară este mai dificil. În ultimii zece ani, in manual a trebuit sa fie specificate părțile care trebuie mascate. Veți găsi autocolantele potrivite pe internet, uneori și cele specifice vehiculului. Rețineți: autocolantele concepute pentru o anumită mașină variază de asemenea, pentru traficul pe stânga și pe dreapta. În Anglia, ele sunt deseori vândute in magazine de acesorii sau benzinării și pot fi utilizate pentru a face farurile locale pentru trafic pe partea stângă potrivite pentru traficul de partea dreaptă de pe continent. Folosirea lor pe o mașină construită pentru circulație pe dreapta face ca acestea să fie contraproductive. La nevoie, banda neagră sau chiar plasturele dintr-o trusă de prim ajutor sunt de asemenea potrivite pentru mascare. Când acoperiți ceva, desigur că lumina dispare – iar câmpul vizual devine mai mic.

Să te gândești la sfârșitul vacanței, nu este plăcut. Cu toate acestea, nu vă face rău să aveți în minte întoarcerea. Atunci luminile vor trebui din nou adaptate la drumul dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.