Părul grizonat este adesea considerat un semn al înțelepciunii și clarviziunii. Griul capacului lentilelor farurilor mașinii este ceva complet diferit. Nu vezi deloc departe. Vălul gri nu afectează doar lumina. Aceasta nu ar fi o problemă serioasă. Suprafața lăptoasă acționează ca un difuzor, refractând astfel lumina. Farul nu mai luminează în direcția reală atribuită acestuia. Mai puțină lumină ajunge în punctele importante ale drumului și mai multă în punctele nedorite. Rezultatul este lumina orbitoare.
Rezultatul unei frenezii de curățare
Dar de ce lentilele farurilor devin mate, gri sau altminteri decolorate? Există câteva cauze naturale pentru aceasta. Nisipul fin, în combinație cu vântul, este un abraziv eficient ale cărui nelegiuri pot fi observate de turiști pe insulele uscate ale Atlanticului. Sarea de mare, de asemenea suflată de vânt, probabil că, face restul. Călătoriile lungi și repetate pe drumuri și cărari prăfuite nu sunt deloc bune pentru faruri.
Cu toate acestea, nu există preocupări majore în această privință, deoarece cauza mult mai importantă a lentilelor mătuite este curățarea excesivă sau întreținerea înțeleasă greșit. Unii oameni cred că lumina de la faruri strălucește printr-un geam de sticlă. Și sticla este atât de dură încât poate rezista la bureții de lustruire și alte metode de curățare agresive. Dar acest lucru a fost adevărat acum multa vreme. Mașinile de astăzi au toate farurile cu lentile policarbonate din plastic. Întâmplător, cauza nu este zgârcenia producătorilor de mașini, ci protecția pietonilor în caz de accident. Policarbonatul nu se împrăștie. Este chiar mai scump decât sticla. Aceste discuri din plastic sunt acoperite suplimentar cu un lac. Și nu reacționează bine la obiceiurile de curățare. Este mai moale decât vopseaua mașinii, iar lustruirea obișnuită ajunge deja la el. Câteva tratamente greșite și vopseaua se desprinde. După un astfel de tratament, farul are la început un aspect foarte curat și un efect puternic de strălucire. După o perioadă scurtă de timp, însă, luciul inițial devine mat și din ce în ce mai cenușiu. Aceasta este ca o vopsea metalică, rămasă fără stratul protector care o acoperă. În cazul farului, totuși, nu lipsește numai luciul, ci și protecția UV pe care o oferă stratul protector. Lumina soarelui poate ataca policarbonatul gol, nefiltrat.
Mai puțin este mai mult
Așadar, a nu lua prea in serios curățenia imaculată din partea frontală a mașinii este un plan bun pentru a menține farurile în stare bună. Dacă totuși doriți să lustruiți, ar trebui să utilizați o cârpă moale și un șampon auto obișnuit. Chiar și detegentul obișnuit este în regulă. Unele precauții cu privire la agenții de curățare sunt de asemenea potrivite, în cazul în care mașina are un sistem de curățare a farurilor. Aditivii pentru spălare și antigelul trebuie să fie potriviți pentru policarbonat. Totul este în regulă dacă este menționat pe ambalaj.
Dacă o să căutați pe forumurile de pe Internet, vei obține o mulțime de sfaturi. Este recomandată lustruirea cu praf de copt. Alții jură pe pasta de dinți. Mașina nu va avea cu siguranță carii după un astfel de tratament, dar dacă compușii cu fluor distrug farul rămâne încă neelucidat. Cu toate acestea, un lucru este sigur – smalțul este mult mai rezistent decât lacurile și policarbonatul. Abrazivii din pasta de dinți sunt prea agresivi pentru cel din urmă. Pe scurt, toate metodele de lustruire fac ca lucrurile să se înrăutățească pe termen lung.