Carlightblog România
OSRAM

Indiciul este în nume – Utilizați luminile de zi doar în timpul zilei

12.
nov.
2018

Când se lasă noaptea, șoferii recurg cel mai frecvent la farurile cu fază lungă – cel puțin în teorie! În realitate, totuși, aceasta este o perioadă a anului în care mulți șoferi neglijează să treacă de la luminile de zi la farurile actuale cât de repede posibil. Aceasta nu este o problemă atunci când mașina este dotată cu senzori crepusculari – farurile se aprind automat atunci când vizibilitatea este slabă. Totuși, pentru oricine altcineva, o reamintire blândă: așa cum sugerează și numele, luminile de zi sunt menite să fie utilizate doar în timpul orelor de zi – și numai atunci!

Luminile de zi nu sunt la fel de luminoase ca farurile cu fază lungă, dar ele diferă și în modul în care acestea emit lumina. Pentru a face mașina vizibilă, chiar și în lumina puternică a soarelui, ele radiază lumina în același mod ca farurile cu fază lungă, deși cu o intensitate mai mică. Rezultatul este că luminile de zi sunt capabile să orbească ceilalți șoferi, atunci când sunt utilizate noaptea sau pe durata orelor apusului.

Fără lumini pe spate

Există și alte motive bune pentru comutarea farurilor cu faza scurtă. Din păcate, unii producători de automobile neglijează oprirea luminilor din spate, atunci când luminile de zi sunt active. Asta înseamnă că mașina nu are iluminare pe spate atunci când vizibilitatea devine mai slabă. Chiar și în timpul orelor de zi, lipsa iluminării spate și riscul de aprindere menționat mai sus, pot duce la probleme în tuneluri sau în subterane întunecate.

Șoferii care uită să activeze comutatorul de lumină în timp util, pot fi pedepsiți cu o amendă. Dar există o motivație suplimentară pentru condusul cu faza scurtă sau faza lungă – un motiv care nu are nimic de-a face cu amenzi sau vizibilitate: reduce considerabil riscul ca farurile să strălucească în interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.