Aburirea farurilor se produce exact din aceleași motive ca în cazul aburirii ferestrelor – toată lumea cunoaște acest fapt, dar nimeni nu intră în panică atunci când se întâmplă! Ferestrele mașinii se aburesc atunci când temperatura exterioară este mai mică decât cea din interior, și aceasta se întâmplă de obicei în perioadele reci și umede ale anului. Farurile nu sunt diferite: un strat de condens se acumulează pe interiorul lentilei din cauza unor condiții climatice similare. Experții o numesc aburire. Cu toate acestea, spre deosebire de condensul de pe ferestrele mașinilor, nu puteți porni pur și simplu ventilatorul sau aerul condiționat pentru a scăpa de ea.
Soluții tehnice pentru condensare
Problema aburirii este una cu care designerii de faruri s-au luptat de-a lungul anilor. Un factor important este că farurile devin din ce în ce mai mari și, prin urmare, conțin mai mult aer interior. Acest aer se încălzește în timp ce mașina este condusă – datorită căldurii lămpilor și căldurii de la motor. Aproape toate farurile moderne au un sistem de ventilație care previne acumularea presiunii prin deplasarea acestui aer fierbinte, iar acest sistem este proiectat cu grijă pentru a nu permite intrarea directă a apei în carcasa farurilor. Cu toate acestea, în conformitatea cu legile fizice, aerul din exterior este aspirat înapoi în interiorul farului atunci când aerul dinăuntru se răcește din nou. Dacă aerul exterior este umed, datorită condițiilor meteorologice predominante, se formează un condens pe interiorul lentilei de acoperire.
Ceața dispare de la sine după ce farurile sunt pornite. Designerii încearcă să accelereze acest proces de dezaburire prin deturnarea căldurii reziduale de la lămpi sau de la unitatea de control prin carcasa farurilor. În ciuda tuturor acestor eforturi, aerul uscat nu este suficient pentru a ajunge în cele mai îndepărtate colțuri ale carcasei și acesta este locul unde condensul persistă cel mai mult. Cât durează până când lentilele sunt complet curate, depinde de condițiile meteorologice curente și de nivelul de umiditate. Atunci când mașina staționează, este nevoie de mai mult timp – și de vreme mai caldă – înainte să dispară condensul în cele din urmă.
În multe cazuri, luminile de zi au făcut aburirea chiar mai rea. În mod obișnuit, prin utilizarea surselor de lumină cu LED, luminile de zi generează mult mai puțină căldură decât faza scurtă – și sunt frecvent instalate ca o unitate separată. Atunci când încercați să împiedicați aburirea, este logic să conduceți cu farurile cu faza scurtă, în loc de luminile de zi, asa cum tot mai mulți șoferi au tendința de a o face toamna și iarna.