Este în sfârșit gata să ruleze. Șoferul aruncă o privire asupra mașinii sport recent coborâtă, cu botul la doar câțiva centimetri deasupra șoselei, în timp ce așteaptă călătoria și își zâmbește. Dar șoferul riscă să fie trezit brutal din reverie, la venirea serii. În special dacă farurile au fost uitate în timpul procesului de tuning. Când suspensia unei mașini este coborâtă, bătaia farurilor va scădea dramatic. Este un pas întru totul logic. Dar este adesea trecut cu vederea. Cu cât este mai jos sursa de lumină, cu atât mai scurtă este raza luminoasă, dacă unghiul fasciculului rămâne neschimbat. Reducerea devine și mai pronunțată dacă numai partea din față a mașinii este coborâtă. Această schimbare va modifica și unghiul fasciculului. Dacă nu se iau contramăsuri, lumina va ajunge cu greu dincolo de bara de protecție din față.
Specialiștii tuningului s-ar putea să-și spună: „Voi ridica farurile puțin mai mult. Asta ar trebui să fie suficient.”. În principiu, au dreptate. Dar simpla rotire a șurubului de reglare a înălțimii nu va fi soluția. Nu ar fi suficient de precisă. Acesta este un lucru care nu se aplică doar înălțimii. De fiecare dată când acest șurub este reglat, schimbarea afectează de asemenea alinierea laterală a luminii, care joacă și ea un rol cheie. Un dispozitiv de testare a farurilor este esențial – de regulă, un astfel de echipament se găsește numai în centrele de service auto.
Este necesară mai multă muncă pentru xenon
Munca de reglare trebuie să fie relativ rapidă și ușoară pentru farurile cu halogen și cele cu LED și reglarea manuală a farurilor. Dar este o poveste diferită dacă mașina este echipată cu un sistem automat de reglare a farurilor. Ca cel cu xenon. Sistemul nu va mai fucționa corect după ce distanța dintre caroserie și osii a fost schimbată. În multe mașini, în special la modelele mai noi, reglarea farurilor trebuie recalibrată în sistemul electronic. Acțiunea trebuie făcută la un centru service tester. Cu ajutorul său, sarcina se dovedește a fi una simplă. Dar soluția software s-ar putea să nu fie suficientă în unele cazuri, în special cele care implică mașini mici. Ele necesită intervenții mecanice la nivelul senzorilor. Aceasta implică de obicei scurtarea barelor de legătură. Șoferii care nu reușesc să facă nimic în legătură cu reglarea farurilor, vor risca să se confrunte cu fluctuații extreme în raza de acoperire a acestora.
Apropo, coborârea suspensiei unei mașini nu va avea doar un impact major asupra luminii sale. Conducătorii auto care decid să dea vehiculelor un set de „picioare” mai lungi, trebuie să regleze și farurile. De fapt, această sarcină este cea mai presantă dintre cele două. Dintr-un motiv clar: farurile mașinili vor orbi șoferii care vin din sens opus, dacă nu sunt reglate.