Carlightblog România
OSRAM

De ce ai nevoie de ochelari de protecție atunci când schimbi o lampă

12.
aug.
2019

Lămpile cu incandescență nu conțin aer. Cel puțin așa consideră unii oameni. Dar nu este și cazul lămpilor cu halogen. Nu au vid ca cel întâlnit în principal în becurile clasice de uz caznic. Dimpotrivă, lămplile cu halogen sunt umplute cu gaz. Și este sub presiune. O presiune destul de mare. Aceasta poate varia între 10 și 15 bari. Gazul poate conține elemente ca: fluor, clor, brom și mai presus de toate, iod. Aceste elemente chimice se numesc halogeni, denumire dată întregii tehnologii.

 

Ochelari de scufundare pentru salvare

Nivelurile ridicate de presiune creează riscuri. Gazul poate exploda în cazul în care lampa este avariată. Astfel de explozii nu apar frecvent. Dar când se întâmplă, așchii de sticlă pot zbura peste tot. Ochii oamenilor sunt deosebit de vulnerabili. Persoanele care poartă ochelari au deja o anumită linie de apărare. Dar lor, la fel ca tuturor celorlalți oameni, le este recomandat să poarte ochelari de protecție atunci când lucrează cu lămpi cu halogen. Ochelarii de scufundări sunt o soluție la îndemână.

O explozie în cazul lămpilor de marcă noi, precum cele fabricate de OSRAM, este un eveniment foarte rar. Dar este cu totul altceva pentru lămpile uzate. Schimbarea frecventă a temperaturii în timpul funcționării și trepidațiile lămpilor în timpul utilizării pot face ca sticla becului să devină fragilă. În astfel de cazuri, este nevoie doar de o mică atingere sau de o lovire ușoară a carcasei farurilor în timpul înlocuirii, iar structura deteriorată din sticlă va ceda.

Nu atingeți niciodată sticla cu degetele!

Există și alte motive pentru care un bec de sticlă poate exploda. Dacă o persoană îl atinge cu degetele, va lăsa urme de sebum sau de transpiratie. Iar în cadrul interacțiunii cu căldura generată de funcționare, iau naștere substanțe periculoase. Aceste substanțe facilitează procesul de fragilizare al sticlei. Acesta este motivul pentru care avertismentul de pe ambalaj, de a nu atinge un corp de sticlă direct cu degetul, este atât de important. Există de asemenea un al doilea motiv pentru avertisment. Combinația de sebum și transpirație se va evapora parțial – încă o dată din cauza căldurii. Se va condensa apoi pe reflectorul farului, unde ar putea provoca daune.

Este într-adevăr foarte important să respectați instructiunile de pe ambalajul lămpilor auto – chiar dacă mesajul transmis prin simboluri standardizate la nivel internațional poate să nu fie atât de clar la început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.