Carlightblog România
OSRAM

Încă avem nevoie de faruri cu fază lungă?

27.
mart.
2020

Există mai multe motive pentru care farurile cu fază lungă sunt folosite foarte rar de șoferii din Europa Centrală. Un motiv este traficul aglomerat – asta înseamnă că, rareori, mașinile vor circula singure pe o porțiune de drum. Un alt motiv este urbanizarea din ce în ce mai mare, ceea ce determină ca multe călătorii să fie facute in interiorul oraselor. Pentru vehicule, precum taxiuri și autobuze intraurbane, farurile cu fază lungă joacă un rol practic inexistent. Dar, chiar și pe cele mai goale drumuri din țară, o serie de șoferi se bazează pe farurile cu fază scurtă. Unii uită pur și simplu că farurile lor au fază lungă. Alții nu folosesc faza lungă (sau nu suficient de mult), deoarece sunt îngrijorați să nu orbească alți șoferi. Iar apoi, sunt acei participanți la trafic care pur și simplu nu-și pun problema.

Rază de acțiune considerabil mai mare

Putem doar să sperăm că șoferii care ignoră funcționalitatea fazei lungi circulă cu viteză redusa, adaptată la condiții. Menținerea unei distanțe adaptate la condițiile de vizibilitate este o regulă de bază în condus, dar, chiar și cu cea mai bună iluminare pentru faza scurtă nu este posibil să mențineți o distanță sigură dacă circulați cu mai mult de 80km/h. La viteze mai mari decât aceasta, mașinile care fac o oprire de urgență nu s-ar opri într-o zonă a drumului iluminată anterior de faruri. În Germania și în multe alte țări, vehiculele care circulă pe autostrăzi sunt singurele excepții de la această regulă de bază, însă numai acolo unde drumul este clar identificabil cu ajutorul unor instalații precum stâlpii de marcaj. Vehiculele care utilizează farurile cu fază lungă pot circula cu aproape orice viteză admisă pe porțiunea de drum pe care o utilizează.

Reticența de a folosi faza lungă  pare a fi un fenomen specific Europei Centrale, în ciuda acordului general al experților care sugerează că ar putea fi folosită mai des. În Scandinavia, spre exemplu, șoferii folosesc farurile cu fază lungă în mod frecvent. În regiunile slab populate, este opțiunea aleasă de cele mai multe ori. Mai mult, proprietarii din astfel de zone preferă chiar să instaleze faruri auxiliare pe autoturismele lor, în ciuda faptului că designul modern al noilor automobile face acest lucru din ce în ce mai problematic. Cu toate acestea, iluminarea maxim posibilă nu este cu adevărat necesară pentru farurile cu fază lungă. Farurile puternice care bat până la 500 de metri sau mai mult sunt de puține ori avantajoase. Prin urmare, oamenii nu ar trebui să judece farurile unei mașini doar prin prisma puterii de iluminare la distanță –  ar trebui să se concentreze mai mult pe faza scurtă.

Farurile cu fază lungă care nu orbesc

Chiar dacă farurile cu fază lungă joacă un rol atât de minor pentru șoferi, ele nu vor dispărea prea curând. Și asta nu pentru că sunt o cerință obligatorie. În realitate, nu este imposibil ca acestea să reziste mai mult ca farurile cu fază scurtă. Cele mai noi și performante – farurile cu fază lungă care nu orbesc nu mai sunt o variantă atât de îndepărtată. În orice situație dată, acestea proiectează cantitatea maximă de lumina posibilă pe drumuri, fără să îi încurce pe cei ce conduc vehiculele ce se apropie din sens opus. De cele mai multe ori, acest lucru duce la un nivel de iluminare semnificativ mai mare decât atunci când sunt folosite farurile cu fază scurtă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

 
© 2023, by OSRAM GmbH. All rights reserved.