
Insectele care s-au lovit de parbriz vă atrag imediat atenția. Dar numai ochiul instruit al oamenilor pentru care cel mai important lucru este curățenia până în cele mai mici detalii a autoturismului va observa insectele care acoperă capătul frontal al vehiculului atunci când ies din mașină. În astfel de momente, acești oameni pot fi cuprinși de sentimentul că „insectele trebuie să dispară” și se vor îndrepta frecvent către un burete, ceva ce stațiile de alimentare vor avea în gălețile de curățare sau la vânzare. Buretele este o ustensila dintr-o alta zona, una populata de grafit pudra, care este folosit pentru a unge încuietori de uși, iar seul de cerb este utilizat pentru a împiedica înghețarea ușilor. Astfel de practici continuă să persiste și astăzi, chiar dacă tehnologia s-a dezvoltat. Materialul utilizat la încuietorile ușilor moderne intră în șocuri alergice atunci când este expus la grafit. Pielea poate fi găsită în huse pentru scaune, dar nu a fost folosită în sigilii de ani buni. Dar cum rămâne cu buretele?
Profesioniștii în domeniul condiționării vehiculelor spun că nu ar trebui folosit pe suprafețe din sticlă, deoarece nu colectează substanțele tari din murdărie sau chiar exoschetele insectelor. În schimb, materialul abraziv poate zgâria parbrizele moderne. Straturile superioare sunt in special vulnerabile. Și când vine vorba de aceste straturi, nu vorbim doar despre caroseria mașinii, ne referim și la faruri. În cel mai bun caz, lentilele farurilor utilizate la mașinile clasice sunt din sticlă. Aici ele se numesc difuzori. Astăzi, lentilele sunt confecționate dintr-un plastic numit policarbonat. Majoritatea oamenilor nu știu un lucru: lentilele sunt acoperite cu un strat de protecție subțire și transparent. Acest strat este la fel de vulnerabil la bureți precum vopseaua auto.
Alternativa? O cârpă din microfibră
Ce ar trebui să folosești ca alternativă la burete? Profesioniștii recomandă o cârpă din microfibră și multă apă. Mai intai se aplică apa, înainte de a începe orice ștergere, pentru a inmuia resturile de insecte și eventual, orice murdărie care s-a acumulat pe lentile. Lasă apa să acționeze câteva minute. În acest sens, experții sfătuiesc oamenii să nu aplice un alt „sfat bun” din cutia cu relicve pentru îngrijirea mașinii: Plasarea unei bucăți de ziar înmuiate pe zona contaminată. Este posibil să fi fost o idee minunată în urmă cu zece ani, când au fost folosite diferite tipuri de topcoats și cerneluri. Astăzi, aceste metode transferă o imagine în oglindă a textelor ziarului pe straturile de protecție și faruri – ca o completare a insectelor.
Regula de azi este: Îndepărtați usor și cu atenție rămășițele insectelor de pe faruri. Este mai bine să suportați priveliștea urâtă puțin mai mult decât să treceți direct la acțiune și să produceți pagube prin frecarea prea puternică a suprafeței. „Contaminarea” va face mai puțin rău luminii și distribuției luminii decât lentilele farului care au fost victima prea multor lustruiri.