
O lampă se arde și trebuie schimbată rapid – așa încep unele tragedii auto. După câțiva ani de funcționare sau, din oricare alt motiv, piesele nu pot fi desfăcute sau îndepărtate foarte ușor. Dacă aplici prea multă presiune sau faci o mișcare greșită, poți provoca pagube care ar duce la o reparație uriașă – adică foarte costisitoare.
Soclul
Există multe motive pentru care o lampă poate părea lipită de suportul în care este montată. Coroziunea este, destul de frecvent, vinovată. Lămpile de semnalizare mai vechi, cu soclu de alamă, sunt deosebit de vulnerabile. Apropo, linia de produse OSRAM nu include astfel de lămpi. Dacă răsucești în grabă corpul de sticlă, riști să-l spargi, lucru care poate duce la un deget sângerând și poate să complice extragerea lămpii. De asemenea, ar trebui să reziști tentației de a aplica dizolvant de rugină. Acest produs agresiv va dauna componentelor sistemului de iluminare. Poate afecta, în special, piesele sistemului reflectorizant. Pe scurt: trucul este să folosești forța potrivită atunci când răsuceşti sau tragi ceva.
Cablul
Același lucru este valabil și pentru mufe și cabluri. Trebuie să acorzi o atenție deosebit de mare atunci când te ocupi de lămpile cu halogen. Conexiunile lor trebuie să fie destul de strânse, pentru a asigura un contact bun și o rezistență scăzută la contact. Cea de-a doua, în special, ar putea reduce tensiunea de funcționare și afecta intensitatea luminii, ceea ce nu ne dorim. Dacă fixezi cablul pe lămpile instalate, poți îndoi rapid clema de fixare ce se regăsește în cazul lămpilor H1, H4 și H7 din interiorul farurilor. Aceasta, în sine, devine o problemă. Dar lucrurile se vor agrava dacă se mai și rupe ceva. Profesioniștii aleg, mai întâi, sa slăbească prinderile suportului și apoi îndepărtează lampa cu toate cablurile atașate. Această tehnică va ajuta să ajungi mai uşor și la fișa de alimentare, astfel, detașarea bazei lămpii devine mult mai ușoară. Atenție, însă: trebuie să porți întotdeauna mănuși și ochelari de siguranță! Există, întotdeauna, pericolul de a sparge o lampă dacă aplici o forță suplimentară în timp ce îndepărtezi o piesă.
Șurubul de reglare
Este, întotdeauna, o idee bună să reglezi farurile după înlocuirea lămpilor. Dar ce faci dacă șuruburile de reglare nu se clintesc din loc? Coroziunea ar putea fi vinovată și în acest caz, în special dacă vorbim despre piese metalice. O picătură – și nimic mai mult – de dizolvant de rugină poate face minuni aici. Şuruburile cu filet din plastic sunt mai receptive la un spray de teflon. Folosește-l, însă, cu grijă și ai răbdare după aplicarea spray-ului. Pulverizarea are nevoie de câteva minute, cel puțin, pentru a-și croi drumul, în adâncime. Este esențial să ai instrumentul potrivit când lucrezi la șurubul de reglare. Producătorii de mașini și faruri au luat măsuri, tocmai pentru a se asigura că nu poți utiliza o șurubelniță normală. La urma urmei, cine nu are un dispozitiv potrivit și cunoștințe de specialitate, nu ar trebui să rotească șuruburile. Folosind unealta greșită, vei distruge rapid șuruburile.
Capacele
Lămpile și alte piese ale farului sunt acoperite în compartimentul motorului. În mod normal, îndepărtarea lor se face prin răsucire (în direcția corectă) sau prin desfacerea prinderilor. Ceva se poate rupe rapid aici, mai ales dacă este frig -în astfel de momente, materialele plastice devin mai fragile. Acest fenomen este și mai des întâlnit în cazul pieselor mai vechi. Încălzirea pieselor este o idee bună – poți folosi căldura motorului sau un uscător de păr.
Motoare
Servomotoarele care nu mai doresc să se miște au toate sansele să te înfurie. Acest lucru poate fi extrem de frustrant în cazul motoarelor utilizate pentru reglarea fasciculului farului, dacă sunt observate în timpul unei inspecții periodice a vehiculului. Cele utilizate în mecanismul pivotant pentru lumina de viraje pot fi, de asemenea, afectate. Uneori, problema se va rezolva de la sine, după o perioadă de frig sau de căldură. De asemenea, nu strică să aruncăm o privire la cutia de siguranțe. Siguranța pentru funcția respectivă poate fi afectată. O vizită la atelierul auto va fi probabil necesară în cele mai multe cazuri.
Obturatoarele
Un fenomen destul de rar întâlnit este blocarea unui obturator la farurile xenon cu lentile. În producerea luminii de fază lungă, această parte este trasă electromagnetic din calea fasciculului. Dacă nu, farul nu mai poate produce lumină fază lungă. Insă, putem răsufla uşuraţi – problema va dispărea, în cele mai multe cazuri, după aprinderea luminii farului de câteva ori. De asemenea, ne ajută să reglăm în mod regulat farurile. Această activitate menține obturatorul în mișcare. Dar, în cazul în care tot nu reușești să deblochezi piesa, va fi, probabil, nevoie de reparații suplimentare.